Kunstværker i bronze viser hestens ædle sjæl

logo-linasmilEn livslang fascination af heste har gennem de senere år manifesteret sig stadig kraftigere i værkerne fra kunstneren Lina Murel Jardorf, først og fremmest som bronzeskulpturer, men også som et af de tilbagevendende motiver i hendes malerier.

”Hesten er et mystisk og ædelt dyr med en fin og smuk sjæl. Stærkt og sårbart på samme tid. Man glemmer så let, at en middelstor hest vejer 550 kilo og kan knuse dig på et øjeblik, og alligevel skal der så lidt til at ødelægge og knække deres sind,” fortæller kunstneren om sin fascination af det stolte dyr.

Lina har redet heste siden hun var ganske lille, men holdt en pause gennem længere tid, fordi hun ikke brød sig om den måde, man red og holdt heste på.

”Men jeg fandt en anden måde, en mere anatomisk og akademisk ridestil, der styrker hestens muskler. Samtidig har jeg i dag mulighed for at tilbringe tid hver eneste dag med mine egne to heste, Cassiopeia og Aranchia, her på Æbleblomstgården, hvor jeg også har mit atelier.”

Cassiopeia har hun haft i fire år og Aranchia i fjorten år, og hun tøver ikke med at kalde Aranchia for hendes bedste ven. Begge heste er da også motiv for en smuk og kraftfuld skulptur, der blandt andet har været udstillet på en censureret udstilling i Paris sidste år.

”Jeg sidder på Aranchia, og Cassiopeia løber ved siden af. Imellem os løber et bånd af kærlighed, og for enden af båndet er en fugl, som er friheden. Sådan føles det, når vi er sammen,” fortæller Lina om skulpturen, der vejer omkring 100 kilo.

Lina Murel Jardorf har arbejdet med bronzeskulpturer i fjorten år, men først for syv år siden lavede hun sin første skulptur med en hest. Siden er flere kommet til.
”Det er teknisk meget svært at lave heste i bronze, men det er også fascinerende og udfordrende, både at gengive deres anatomi, deres sind og de følelser, de vækker hos os. Og jeg tror på, at heste vækker følelser i alle mennesker.”

Mange af skulpturerne er bestillingsarbejder, typisk fra kunder, der har mistet en elsket hest og vil have den foreviget af kunstneren. De medbringer fotos og fortæller Lina om deres hest og de oplevelser, de delte.

Men det, der giver Linas skulpturer liv, er måske først og fremmest hendes forståelse og indlevelse i hestes væsen og natur. Når Lina modellerer skulpturerne i voks, føler hun simpelthen en telepatisk forbindelse med de afdøde hestes sjæl.

”De kommer nærmest galoperende ind i min bevidsthed, når jeg arbejder. Så fortæller de mig om deres liv og deres forhold til de mennesker, de boede hos. Men også hvordan de helst vil afbildes og hvilken positur, de gerne vil fremstå i. Det er en stærk og berusende oplevelse.”

Lina Murel Jardorfs kunst handler om kærlighed og sårbarhed, og om Moder Jord og dens prægtige væsner. Heste-motivet er blevet en fast bestanddel af hendes billedunivers, på linje med Kvinden og Jordkloden, der hyppigt optræder i kunstnerens meget organiske skulpturer og malerier. For tiden kan den store skulptur med Lina og hendes to heste opleves på World Trade Center Ballerup sammen med andre af hendes værker. Der er åbent alle hverdage fra 9 til 16.30, og Lina Murel Jardorf er selv til stede hver torsdag fra 14 til 17.